Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.)

SIKÇA SORULAN SORULAR 

1.    Üniversiteye yeni kayıtlı bir öğrenci olarak seviye tespit ve yeterlik (muafiyet) sınavlarına da kayıt yaptırmam gerekecek mi?

Zorunlu yabancı dil hazırlık programı öğrencisiyseniz kayıt yaptırmanıza gerek yoktur. Üniversite kaydından sonra otomatik olarak sınava kaydınız yapılacaktır. 

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık programına katılmak isteyen bir öğrenciyseniz okulumuz websitesinde (https://ydyo.mu.edu.tr/)  ilan edilen İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Programı için Seviye Tespit Sınavı başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. 

2.    Geçtiğimiz yıl veya bir önceki yılda hazırlık eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayamamış bir öğrenci olarak bu yıl proficiency sınavına kayıt yaptırmam gerekiyor mu?

Zorunlu yabancı dil hazırlık programı öğrencisiyseniz kayıt yaptırmanıza gerek yoktur. 

İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık program öğrencisiyseniz e-posta yoluyla Yabancı Diller Yüksekokulu’na (ydyo@mu.edu.tr) başvuruda bulunabilirsiniz.  İsteğe bağlı öğrenciler olarak, mezun oluncaya kadar her akademik yılın başında ve sonunda yapılan yeterlik sınavlarına katılmak için e-posta ile kayıt yaptırmak şartıyla yeterlik sınavına girebilirsiniz. 

3.    Hazırlık sınıfında başarısız olursam, bir sonraki yıl tekrar hazırlık okuma hakkım var mı?

Hazırlık sınıfında başarısız olursanız bir sonraki yıl hazırlık okuma hakkınız bulunmamaktadır. 

4.    Seviye tespit sınavına mı yoksa yeterlik (muafiyet) sınavına mı gireceğim?

Yeni kayıtlı bir öğrenciyseniz, önce seviye tespit sınavına girersiniz. Bu sınavın amacı, hazırlık sınıfındaki seviyenizi belirlemektir. 70'in altında kalan öğrenciler, seviyelerine göre hazırlık programına yerleştirilir. 70 ve üzeri puan alanlar, muafiyet sınavına (yeterlik) girme hakkına sahiptir. Eski kayıtlı öğrencilerimiz ise sadece muafiyet (yeterlik) sınavına girerler.

Hazırlık okumak isteyen isteğe bağlı öğrencilerimizin mutlaka seviye tespit sınavına girmesi gerekmektedir.

Detaylı bilgi için: Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Programı Akış Şeması


5.    Hazırlık eğitiminden muaf olmak ya da hazırlığı başarı ile tamamlamak için kabul edilen diğer ulusal ve uluslararası sınavlar ve alınması gereken puanlar nelerdir?

Aşağıdaki linkte ulusal ve uluslararası sınavların denklik puanları verilmiştir. Bu sınavlardan yeterli puan almış olan öğrenciler de hazırlık eğitiminden muaf sayılacaklardır. 
Ulusal ve Uluslararası Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri

6.    Bölümüm için hazırlık zorunlu değil ancak isteğe bağlı olarak hazırlık eğitimi almak istiyorum. Nasıl kayıt yaptırabilirim?

İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Programı'na katılmak isteyen bir öğrenciyseniz, okulumuzun web sitesinde (https://ydyo.mu.edu.tr/) ilan edilen İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Programı için Seviye Tespit Sınavı başvuru formunu doldurmanız ve bu sınava katılmanız gerekmektedir. Seviye tespit sınavı sonucunda oluşturulan asil ve yedek aday listelerini okulumuzun web sitesinden takip edebilirsiniz.
Süreç ile ilgili detaylı bilgi için: İsteğe Bağlı Hazırlık Akış Şeması
7.    Sınav formatlarını ve örnek sınavları nerede bulabilirim?

Her bir sınav türüne ait örnek sınavlar ve sınav formatı, öğretim elemanları tarafından paylaşılır. Aynı zamanda, bu el kitabının eklerinde ve Yabancı Diller Yüksekokulumuzun web sitesinde (Sınav İçerik ve Örnekleri)  sınav örneklerine ulaşabilirsiniz.

8.    Sınav günlerinde dersler devam eder mi?
Başarı (Achievement), Konuşma (Speaking) ve Yeterlik (Proficiency) sınavlarında sınav günleri ders yapılmaz. Diğer sınavlarda sınav günü dersler devam eder. 

9.    Notlar ve devamsızlıklar nereye girilir ve bunları nasıl takip edebilirim?

Devamsızlık takibi öğrenciler olarak sizlerin sorumluluğunuzdadır. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVK) gereği devamsızlık bilgileri ve not bilgileri toplu olarak açıklanamayacağı için, bu bilgilere OBS üzerinden ulaşmanız gerekmektedir.

10.    Self-access Center'ı nasıl kullanabilirim?

Öğrenciler, Self-Access Center'ı, merkez koordinatörü tarafından belirlenen saatlerde kullanabilirler.

11.    Raporum, devamsızlıklarım için mazeret olarak kabul edilir mi?

Hayır, raporunuz olsa da gelemediğiniz günlerde devamsız sayılırsınız. Yönetmelikte, raporlu ve raporsuz devamsızlık sınırı %15 olarak belirlenmiştir. Raporlar yalnızca Achievement sınavlarında mazeret olarak geçerli sayılabilir. 
Detaylı bilgi için: 
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yabancı Dil Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

12.    Kaç saat devamsızlıkla dersten kalırım?

Devam zorunluluğu %85'tir. Devam ve devamsızlık durumunuzu OBS üzerinden kontrol etmelisiniz; devam takibi sizin sorumluluğunuzdadır.

13.    Hazırlık programını tamamladığıma dair bir belge alabilir miyim?

Okulumuzun web sitesindeki Belgeler bölümünden başarı durumunu gösterir belge talebinde bulunarak ve Öğrenci İşleri’nden de belge talep ederek hazırlık programını tamamladığınıza dair belgenizi alabilirsiniz.

14.    Sınavlara itiraz süreci nasıl işliyor?

Sınav sonucu açıklandıktan sonra, ilk 7 gün içerisinde sınav itiraz formunu doldurup (https://ydyo.mu.edu.tr/tr/dokuman) YDYO'ya teslim etmeniz gerekmektedir. İtirazlar, YÖK Çerçeve Yönetmeliği’ne göre hazırlanan sınavlara itiraz kapsamında değerlendirilir.

15.    Mazeretim nedeniyle herhangi bir sınavı kaçırırsam telafi sınavına girebilir miyim?

Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen mazeretler arasında görevli izinli olma veya tam teşekküllü hastane raporu gibi durumlar bulunmaktadır. Bu tür mazeretler, yalnızca Achievement Sınavları (Başarı Sınavları) için geçerli kabul edilir. Yalnızca Achievement Sınavı (Başarı Sınavı) için telafi sınavına girebilirsiniz. Diğer sınavların telafisi yoktur. 

16.    Devamsızlıktan kalırsam yıl sonu yeterlik sınavına girebilir miyim?

Hayır. Bir sonraki sene, sene başındaki yeterlik sınavına girebilirsiniz. 

17.    Bölümüm % 30 İngilizce. Bu ne demek?

Derslerinizin %30'u tamamen İngilizce olarak işlenir.